NESREĆA NA GRADILIŠTU

Nesreća na gradilištu ne dešava se „negdje tamo“, one su svakodnevnica, te je stoga potreban stalan oprez i pridržavanja zakonskih obveza.

Dnevno možemo čitati u javnim glasilima o nesrećama na radu, a donosimo primjer skrivenog ponašanja poslodavca na štetu radnika koji je dobio sudski epilog:

„Zbog smrti radnika, koji je život izgubio na gradilištu u Zagrebu, zagrebačko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv direktor tvrtke za koju je pokojni radio, i zamjenika voditelja gradilišta i neposredno nadređenog radniku.“

Zaštitna oprema

Prema optužnici, njih dvojica su olako smatrala da do štetnih posljedica tijekom radova neće doći prekršivši niz članaka Zakona o zaštiti na radu. Točnije, dvojac nije planirao ni pripremio radne postupke i organizaciju rada na gradilištu niti su primjenjivali tehnologiju rada tako da procjene sve rizike kako ne bi došlo do ugroze sigurnosti radnika.

Optuženi su da su preminulom  dopustili da skida radnu skelu konzole s konstrukcije čelične oplate iako nije ispunjavao uvjete propisane člankom 28. i 36. Zakona o zaštiti na radu. Pa je radnik, stojeći na drvenim dvokorak ljestvama u jednom trenutku pao i zadobio prijelom lubanje s ozljedom mozga, i prijelom rebara. Njegovo srce prestalo je kucati nakon devet dana inducirane kome.

Oba optuženika su odbacila krivnju s izjavom direktora  da je on kao direktor imenovao voditelja i zamjenika gradilišta te da je stalno radnike upozoravao da se čuvaju.

– Poginuli radnik je godinama radio kao pomoćni radnik zadužen za sporedne poslove. Nikad mu nije rečeno da radi na skeli, a ljestve s kojih je pao vjerojatno su bile od kooperanata. Uostalom, nitko nije vidio kako je on pao. Imao je na raspolaganju svu zaštitnu opremu izjavio je u svojoj obrani direktor tvrtke.

Prilikom otvaranja gradilišta, napravljena je procjena rizika prema izjavi direktora te je voditelja gradilišta ovlastio da bude na gradilištu i njegova je dužnost bila upozoriti radnike na siguran rad – rekao je u prostorijama tužiteljstva optuženi direktor.

Procjena rizika

Voditelj gradilišta  koji je kobnog dana bio građevinski tehničar na gradilištu, kaže da je bio uvjeren kako je procjena rizika postojala i da je sve u skladu s pravilima.

Izjavljuje da je radnik  toga dana obavljao „tipski“ posao kao i svaki dan do tada četiri godine unazad, navodeći da nije istina da je dopustio radniku da obavlja poslove za koje nije imao posebne uvjete jer je isti bio zadužen za sporedne poslove uz opasku da rad na skeli nije obavljao i nije znao čije su to bile ljestve s kojih je pao.

Ljestve nisu bile u vlasništvu tvrtke jer navodno nemaju potrebe za njima. Radnik je svoje poslove trebao obavljati isključivo s poda i dao mu upute koje su se odnosile na njegov opis poslova i ne osjeća se krivim – pravdao se pred tužiteljstvom voditelj gradilišta.

Kolega poginulog koji je s njim radio na gradilištu ispričao je da su radili betonažu zidova na četvrtom katu.

– Poslovođa je toga dana bio na gradilištu i, koliko se sjeća, nije ništa posebno napominjao, već je zajedno sa poginulim krenuo skidati skele sa zgrade. Bili su šest metara udaljeni i okrenuti leđima. Najednom je čuo tup udarac i pad kacige na pod. Okrenuo se i vidio poginulog kako leži na leđima. Iz glave i nosa tekla mu je krv, ali bio je pri svijesti.

Konačna odluka suda se isčekuje, ali život jednog radnika je izgubljen zbog niza propusta i neshvaćanja  obveza iz zaštite na radu uz pomisao „napravi to na brzinu, ma neće se ništa dogoditi“

Izvor : www.jutarnji.hr

Pročitajte druge zanimljivosti:

RAD NA VISINI

UPUTE ZA RAD KOD IZVOĐENJA GRAĐEVINSKIH RADOVA [SANACIJA OBJEKTA]

Osnovna djelatnost tvrtke je obavljanje poslova vezanih za zaštitu na radu, zaštitu od požara i zaštitu okoliša, tehničkih ispitivanja i projektiranje za što posjedujemo odgovarajuće licence, odnosno ovlaštenja nadležnih ministarstava.

Copyright © 2020. HD usluge d.o.o.