Radnik pao s krova stambene zgrade

Još jedna nesreća na radu dogodila se prilikom popravka krovišta u Zagrebu. Kako je priopćila zagrebačka policija teže je ozlijeđen 47-godišnjak koji je 16. travnja u 16.40 radio na sanaciji krovišta u Boškovićevoj ulici. Nesreća se dogodila dok je silazio s krovišta.

Stao je na drvenu letvu koja je popustila pa je s visine od pet metra pao na stepenište. Prevezen je u Kliniku za traumatologiju gdje mu je ukazana liječnička pomoć.

Ovakve nesreće su proteklih mjesec dana na žalost učestale, a radeći na sanaciji krovišta koji su u Zagrebu i okolici oštećeni tijekom potresa, u proteklih mjesec dana poginula su trojica radnika, dok je nekoliko osoba pri padovima bilo teže ozlijeđeno.

Posljednji slučajevi smrtno stradalih radnika koji su radili na sanaciji šteta od potresa, koji je tek započeo, ozbiljno su upozorenje svim sudionicima na izradi i donošenju novog zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa na koji način će urediti minimalne tehničke i druge uvjete koje moraju zadovoljiti izvoditelji radova i na koji način će se to kontrolirati. Radnici se moraju pridržavati svih propisanih mjera zaštite na radu i nositi zaštitnu opremu koju im je poslodavac obvezan osigurati. 

Ako im poslodavac to nije osigurao, ako im izravno prijeti rizik za zdravlje i život, radnici, uz prethodno upozorenje poslodavcu, imaju pravo odbiti raditi i napustiti mjesto rada sve dok poslodavac ne poduzme korektivne mjere kojima omogućava nastavak rada na siguran način, a u tom slučaju imaju pravo na naknadu u visini 100 %  plaće.

Poslodavca koji ne provodi mjere zaštite na radu može se prijaviti inspekciji rada, a zbog nedostatka zaštitne opreme u vezi epidemije COVID-19, županijskim stožerima civilne zaštite.

Izvor: www.vecernji.hr

Želite li izbjeći ovakve slučajeve, obratite nama se sa povjerenjem.

Pročitajte druge zanimljivosti:

NESREĆA NA GRADILIŠTU

Osnovna djelatnost tvrtke je obavljanje poslova vezanih za zaštitu na radu, zaštitu od požara i zaštitu okoliša, tehničkih ispitivanja i projektiranje za što posjedujemo odgovarajuće licence, odnosno ovlaštenja nadležnih ministarstava.

Copyright © 2020. HD usluge d.o.o.